Αρχική › Ιστορικό › Για τον Ιατρό και το Νοσηλευτή › Για τον Πολίτη › Υπηρεσίες Νοσοκομείου › Προκηρύξεις › Βιβλιοθήκη › ΕπικοινωνίαClearClearClearClearClearClearClearClearClearClearClear
Menu Πλοήγησης
Υπηρεσίες Νοσοκομείου
Οργανόγραμμα - Υπηρεσίες Νοσοκομείου
• Διοικητική Υπηρεσία
• Ιατρική Υπηρεσία
• Νοσηλευτική Υπηρεσία
• Τεχνική Υπηρεσία
Εκπαιδευτικοί Φορείς
Ιερός Ναός
Αναζήτηση

 
 

 

Home : Υπηρεσίες Νοσοκομείου : Οργανόγραμμα - Υπηρεσίες Νοσοκομείου : • Ιατρική Υπηρεσία : Νευροχειρουργική : Γενική Νευροχειρουργική
ΑΓΓΕΙΑΚΗ ΝΕΥΡΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ

Εγκεφαλικά επεισόδια από ανευρύσματα, αιματώματα/αιμορραγίες, αγγειακες δυσπλασίες


Η αντιμετώπιση των ατόμων με αγγειακές παθήσεις του εγκεφάλου και της σπονδυλικής στήλης-νωτιαίου μυελού απαιτεί τη συνεργασία με την Πανεπιστημιακή Κλινική Εντατικής Θεραπείας, εφόσων η κατάστασή τους είναι σοβαρή (κώμα). Η Κλινική, σε συνεργασία με το ακτινολογικό τμήμα, προσφέρει τη δυνατότητα άμεσης διενέργειας αγγειογραφίας εγκεφάλου ή νωτιαίου μυελού, καθώς και επέμβασης για την αφαίρεση αιματώματος, ανευρύσματος ή αγγειακής δυσπλασίας. Οι επεμβάσεις στα αγγεία του εγκεφάλου και του νωτιαίου μυελού διενεργούνται με Χειρουργικό Μικροσκόπιο

Αγγειακές Παθήσεις των άκρων - έλκη (πληγές)

Συνήθως πρόκειται για άτομα με σακχαρώδη διαβήτη και αγγειοπάθεια των κάτω άκρων. Στις περιπτώσεις αυτές στην Κλινική μας τοποθετείται Ειδικός Ηλεκτρονικός Διεγέρτης (Βηματοδότης) που ερεθίζει τα νεύρα των αγγείων και επουλώνει τα έλκη.

Εισαγωγή
Ανεύρυσμα ονομάζεται κάθε παθολογική διεύρυνση ή διάταση του αυλού μιας αρτηρίας σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος. Τα πιο συνηθισμένα εγκεφαλικά ανευρύσματα είναι τα συγγενούς αιτιολογίας. Συνήθως, εκδηλώνονται με υπαραχνοειδή αιμορραγία (ΥΑ), ενώ σπανιότερα με ενδοκοιλιακή ή ενδοπαρεγχυματική αιμορραγία. Τα μη ραγέντα ανευρύσματα παρουσιάζονται με εστιακή νευρολογική σημειολογία (ομόπλευρη μείωση οπτικής οξύτητας ή οφθαλμοπληγία, ψυχονοητικές διαταραχές κ.α) ή με επιληπτικές κρίσεις.

Η συχνότητα της ΥΑ είναι 1:10.000 κατοίκους ετησίως. Mε βάση το ποσοστό αυτό στην Ελλάδα θα πρέπει να αναμένονται 1000-1100 ασθενείς ετησίως. Στο 80%-90% η ΥΑ οφείλεται σε ρήξη ανευρύσματος, ενώ στο 5% σε ρήξη αρτηριοφλεβώδους δυσπλασίας. Στη μεγάλη πλειοψηφία του υπολοίπου 10-20% δεν ανευρίσκεται παθολογικό αίτιο («μη ανευρυσματική ΥΑ»), ενώ ένα πολύ μικρό ποσοστό πάσχει από νοσήματα όπως διαταραχές πήξης, θρομβοπενία, λευχαιμία, αγγειίτιδες, νεοπλάσματα. Μεγάλες νεκροτομικές μελέτες έδειξαν ότι η συχνότητα εγκεφαλικού ανευρύσματος στο γενικό πληθυσμό είναι 2%, ενώ το 1/2 αυτών θα εκδηλώσει τη ρήξη που συνήθως συμβαίνει μεταξύ 45 και 65 ετών (στο 75% των ασθενών). Η πλειοψηφία των ανευρυσμάτων (80%) έχει μέγεθος μικρότερο των 1cm. Σε ότι αφορά στην κληρονομικότητα μελέτες έχουν δείξει ότι η πιθανότητα ανάπτυξης εγκεφαλικού ανευρύσματος, μεταξύ συγγενών πρώτου βαθμού, είναι 10-15%. Είναι μεγάλη λοιπόν, η σημασία του προληπτικού ελέγχου όταν υπάρχει υποψία οικογενούς επίπτωσης. Σε οικογένειες όπου παρουσιάζονται ανευρύσματα σε δύο αδέρφια ή σε γονιό και παιδί, θα πρέπει να διενεργείται αγγειογραφική διερεύνηση και των υπολοίπων μελών. Η διερεύνηση αυτή, σήμερα γίνεται με την αναίμακτη μέθοδο της μαγνητικής παναγγειογραφίας ή της τρισδιάστατης αξονικής αγγειογραφίας.

Το 20% των ασθενών με ρήξη εγκεφαλικού ανευρύσματος «δεν προλαβαίνει να φθάσει στο νοσοκομείο», ενώ ένα 20% είναι συνήθως σε βαθύ κώμα, κατάσταση που επιδρά αρνητικά στη μεθαιμορραγική πορεία και επηρεάζει δυσμενώς τα επεμβατικά αποτελέσματα. Το υπόλοιπο 50-60% των ασθενών, (περίπου 500-600 για την Ελλάδα), που βρίσκεται σε καλή νευρολογική κατάσταση, «δικαιούται» να υποβληθεί σε πρώιμη επέμβαση (κρανιοτομία ή εμβολισμός) με ταυτόχρονη μείωση της πιθανότητας νέας  αιμορραγίας και ανάπτυξης εγκεφαλικής ισχαιμίας (αγγειόσπασμος). Βέβαια, πέρα από το 20% των ασθενών που καταλήγει ακαριαίως. Ένα επιπλέον 30% παραμένει σε άλλες κλινικές για τους παρακάτω λόγους: (α) η πολύ βαριά κατάσταση-αναπηρία (οπότε και δεν έχει έννοια η επέμβαση) και (β) η αρχικά λανθασμένη διάγνωση. Συμπερασματικά, με βάση τα διεθνή δεδομένα, στην Ελλάδα ο συνολικός αριθμός των ασθενών σε καλή νευρολογική κατάσταση, που «δικαιούνται» διακομιδής σε νευροχειρουργική μονάδα είναι περίπου 500 – 600 ετησίως.

Αντιμετώπιση των ασθενών με ρήξη εγκεφαλικού ανευρύσματος - υπαραχνοειδή αιμορραγία

ΝΕΥΡΟΓΚΟΛΟΓΙΑ

Γενικά
Οι πάσχοντες από όγκους ή κύστεις του εγκεφάλου και της σπονδυλικής στήλης-νωτιαίου μυελού χρήζουν εξειδικευμένης υψηλού επιπέδου χειρουργικής θεραπείας. Η Κλινική διαθέτει σύγχρονο εξοπλισμό και Νευροχειρουργούς με εξειδίκευση στην αντιμετώπιση αυτών των πασχόντων. Κατά τη διάρκεια των επεμβάσεων, με τη συνεργασία Ειδικών Αναισθησιολόγων και Εξοπλισμού Υψηλής Τεχνολογίας, παρέχεται η δυνατότητα παρακολούθησης των ζωτικών και νευρολογικών λειτουργιών. Επίσης, παρέχεται η δυνατότητα άμεσης μετεγχειρητικής παρακολούθησης στη Πανεπιστημιακή Κλινική Εντατικής Θεραπείας.

Επιπλέον, σε περιπτώσεις που απαιτείται εξειδικευμένη αντιμετώπιση με σύγχρονες μεθόδους ακτινοθεραπείας ή χημειοθεραπείας η Κλινική συνεργάζεται με αντίστοιχα ειδικά κέντρα. Πέρα από τις συνήθεις περιπτώσεις όγκων εγκεφάλου (γλοιώματα-αστροκυτώματα, μηνιγγιώματα, μεταστάσεις), η Κλινική αντιμετωπίζει και ειδικούς όγκους (βάσης κρανίου, υπόφυσης και ακουστικού νεύρου), οι οποίοι απαιτούν τη συνεργασία ομάδας ειδικών χειρουργών (Νευρο-ωτοχειρουργική, Νευρο-ενδοκρινολογική Χειρουργική και Κρανιο-προσωπική Χειρουργική).

Νευροχειρουργικές Εξελίξεις

Χειρουργική προσέγγιση νεοπλασμάτων κεντρικού νευρικού συστήματος

Μηνιγγιώματα Εγκεφάλου κ Νωτιαίου Μυελού

ΝΕΥΡΟΤΡΑΥΜΑ

Γενικά
Οι τραυματίες στον εγκέφαλο και τη σπονδυλική στήλη-νωτιαίο μυελό, συνήθως μετά από τροχαίο ατύχημα ή πτώση, είναι μια από τις συχνότερες καταστάσεις που αντιμετωπίζονται στην κλινική μας. Κάθε χρόνο εισάγονται 300-350 άτομα με βαριές, μέτριες ή ελαφρές κακώσεις και χειρουργούνται 50-60 από αυτά. Οι βαριά πάσχοντες, εισάγονται στην Πανεπιστημιακή Κλινική Εντατικής Θεραπείας (Δ/ντης Καθ. Χ.Ρούσσος), όπου παρακολουθούνται με σύγχρονες μεθόδους, τα ζωτικά σημεία του οργανισμού (καρδιακή λειτουργία, κυκλοφορία, οξυγόνωση αίματος), καθώς και η πίεση και η αιμάτωση του εγκεφάλου (με μικροσκοπικούς καθετήρες), ώστε να αντιμετωπίζεται έγκαιρα το οίδημα και η ισχαιμία του εγκεφάλου. Η ολοκληρωμένη αντιμετώπιση αυτών των ατόμων διενεργείται με βάση ειδικό Πρωτόκολλο που έχει συνταχθεί από ομάδα ειδικών της Κλινικής και του Νοσοκομείου («Οδηγίες για την Αντιμετώπιση του Πολυτραυματία με Κρανιοεγκεφαλική Κάκωση»). Η Κλινική συνεργάζεται σε επιστημονικό επίπεδο με κέντρο των ΗΠΑ που εξειδικεύεται στο εγκεφαλικό τραύμα (Richmond, Virginia). Παράλληλα, προσφέρεται η δυνατότητα στους τραυματίες να παρακολουθούνται και μετά την έξοδό τους από την Κλινική ή να παραπέμπονται στο Εθνικό Κέντρο Αποκατάστασης για περαιτέρω αντιμετώπιση και Κοινωνική/Επαγγελματική Επανένταξη


Εισαγωγή
Τι είναι η κρανιοεγκεφαλική κάκωση;
Η κρανιοεγκεφαλική κάκωση είναι ένας τραυματισμός του κρανίου και του εγκεφάλου. Μπορεί να είναι κλειστή, που σημαίνει ότι ο εγκέφαλος δεν εκτίθεται ή δεν κινδυνεύει να εκτεθεί στο εξωτερικό περιβάλλον, ή ανοιχτή, όταν ο εγκέφαλος εκτίθεται στο εξωτερικό περιβάλλον. Στην κλειστή κάκωση μπορεί να συνυπάρχει και κάταγμα κρανίου, ενώ στην ανοιχτή υπάρχει πάντα. Στην κρανιοεγκεφαλική κάκωση μπορεί να συνυπάρχει και αιμάτωμα. Το αιμάτωμα λέγεται επισκληρίδιο, όταν βρίσκεται έξω από την σκληρή μήνιγγα του εγκεφάλου. Όταν υπάρχει αιμάτωμα ανάμεσα στην σκληρή μήνιγγα και τον εγκέφαλο τότε λέγεται υποσκληρίδιο, ενώ όταν το αιμάτωμα βρίσκεται μέσα στον εγκέφαλο λέγεται ενδοεγκεφαλικό.

Ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι πολύ ευαίσθητος και προστατεύεται καλά από τις κακώσεις. Είναι στενά περιβεβλημένος από μεμβράνες (τις μήνιγγες), μέσα στο σκληρό κρανίο το οποίο καλύπτεται επιπλέον από μυϊκό χιτώνα. Τα κύτταρα που αποτελούν τον εγκέφαλο είναι εύθραυστα και μπορεί εύκολα να τραυματιστούν, αν τεντωθούν ή σκιστούν. Αυτό συμβαίνει όταν ένα χτύπημα στο κεφάλι προκαλέσει την σύγκρουσή του εγκεφάλου με την σκληρή και ανώμαλη εσωτερική επιφάνεια των οστών, μέσα στο κρανίο. Το πρήξιμο που παρατηρείται μετά από κάθε κάκωση, πιέζει ακόμη περισσότερο τα κύτταρα και μειώνει τη ροή του αίματος. Η επαρκής ροή και οξυγόνωση είναι ζωτικής σημασίας για τα κύτταρα του εγκεφάλου. Οποιαδήποτε στέρησή τους προκαλεί ακόμη μεγαλύτερη βλάβη.

Τι συμπτώματα μπορούν να προκληθούν;
 Συνήθως, οι κλειστές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις συμβαίνουν όταν το κεφάλι έρχεται σε βίαια επαφή με κάποιο άλλο αντικείμενο, με τρόπο ώστε να κινηθεί απότομα ο εγκέφαλος μέσα στο κρανίο. Όταν ο εύθραυστος εγκεφαλικός ιστός δέχεται αυτή την βίαιη ώθηση, υπόκειται σε εστιακή (δηλαδή εντοπισμένη σε κάποιο σημείο) και σε διάχυτη εγκεφαλική κάκωση

Υπάρχουν διαφόρων βαθμών κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, από ήπιες μέχρι βαριές. Μια ήπια κρανιοεγκεφαλική κάκωση συνήθως έχει ως αποτέλεσμα μια αναστρέψιμη βλάβη του εγκεφάλου και, έτσι, επηρεάζει προσωρινά τις νευρολογικές λειτουργίες του ασθενούς, ενώ μια σοβαρή κάκωση προκαλεί σχεδόν πάντοτε νευρολογική βλάβη. Η εντόπιση και η σοβαρότητα της κάκωσης καθορίζει την φύση και το βαθμό μονιμότητας των νευρολογικών προβλημάτων.

Νευρότραυμα Κακώσεις

Νευροχειρουργικές Εξελίξεις

Κρανιοεγκεφαλική Κάκωση

ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗ ΣΤΗΛΗ

Σπονδυλική Στήλη - Νωτιαίος Μυελός


Γενικά


Ο γενικος ορος ΑΥΧΕΝΙΚΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ υποδηλωνει ένα συνολο εκφυλιστικων αλλοιωσεων του αυχενα (αυχενικη μοιρα της σπονδυλικης στηλης) και εκδηλωνεται με πονο (αυχενας – ωμος/ωμοπλατη – βραχιονας - χερι), «μουδιασματα» ή «μυρμηγκιασματα» (αιμωδιες-δυσαισθησιες), «καψιματα» (καυσαλγιες), καθως επισης και κινητικο προβλημα-μυικη αδυναμια στο χερι (παρεση ή παραλυση) ή σε ολα τα ακρα (τετραπαρεση ή τετραπληγια).

Οι εκφυλιστικες αλλοιωσεις είναι η φυσικη εξελιξη ή «φθορά» της συγκεκριμενης περιοχης του σωματος μας, η οποια καθημερινα επι δεκαετιες κινειται και υποβαλλεται σε καταπονησεις (καμψεις – εκτασεις – πλαγιες κινησεις).

Επιπλεον, σε πολλα ατομα προστιθενται οι φθορες (κακωσεις) εξαιτιας της εργασιας ή των ατυχηματων (τροχαια, πτωσεις, αθλητισμος).

Παρολο που ο οργανισμος αποκαθιστα τους περισσοτερους απο τους καθημερινους μικροτραυματισμους, εν τουτοις η συσσωρευση αναριθμητων τετοιων κακωσεων επι πολλα ετη καταληγει στη φθορα (εκφυλιση) των ανατομικων δομων του αυχενα (σπονδυλοι, δισκοι, αρθρωσεις, συνδεσμοι).

Η συνεχης διαδικασια για αποκατασταση των φθορων από των οργανισμο εχει ως αποτελεσμα τη συσσωρευση ασβεστιου (ΟΣΤΕΟΦΥΤΑ) με συνεπεια τη στενωση:

  • ειτε του σπονδυλικου σωληνα στον οποιο εμπεριεχεται το «κεντρικο νευρο» (ΝΩΤΙΑΙΟΣ ΜΥΕΛΟΣ = ΜΥΕΛΟΠΑΘΕΙΑ)
  • ειτε των οπων (ΜΕΣΟΣΠΟΝΔΥΛΙΑ ΤΡΗΜΑΤΑ) από τις οποιες εξερχονται τα «νευρα» (ΝΕΥΡΙΚΕΣ ΡΙΖΕΣ = ΡΙΖΟΠΑΘΕΙΑ, ΡΙΖΙΤΙΔΑ ή ΝΕΥΡΙΤΙΔΑ) που μεταδιδουν την κινηση (μυικη αδυναμια, παρεση, παραλυση) ή την αισθηση (πονος, καυσαλγια, δυσαισθησια, υπαισθησια, αναισθησια) στον κορμο και τα ακρα.

ΟΣΦΥΑΛΓΙΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΙ ΠΟΥ ΤΗΝ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΣΕ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΥΤΙΚΟ ΔΕΙΓΜΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ

Οσφυαλγία-Ισχιαλγία

ΥΔΡΟΚΕΦΑΛΟΣ

Γενικά
Στα άτομα που συσσωρεύεται υπερβολική ποσότητα υγρού μέσα στον εγκέφαλο παρουσιάζεται πονοκέφαλος, ναυτία-έμετοι, αμνησία, αστάθεια στη στάση ή βάδιση. Στις καταστάσεις αυτές απαιτείται η τοποθέτηση βαλβίδας που αποχετεύει το υγρό σε μια μεγάλη φλέβα ή στην κοιλιά. Η παράκαμψη του επιπλέον υγρού διενεργείται μόνον μετά από την εφαρμογή ειδικού πρωτοκόλλου εξετάσεων, ώστε να αποφεύγεται η άσκοπη επέμβαση τοποθέτησης βαλβίδας.

ΥΔΡΟΚΕΦΑΛΟΣ

 

Bookmark and Share
Πληροφορίες

  
Νέα - Ανακοινώσεις
  Γενικές Εφημερίες 2016
Προσωπικό Εφημερίας

Εφημερεύοντα Νοσοκομεία

 


ΧΑΡΤΗΣ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ

 

© 2016 - Νοσοκομείο Ευαγγελισμός (Evaggelismos Hospital)

Υψηλάντου 45-47, ΤΚ 10676, ΑΘΗΝΑ. Τηλ. Κέντρο: 213 - 2041000, Γενική Γραμματεία: 213 – 2041201

Home | Site Map | Print | Rss | Contact | Disclaimer | Protocol Online Marketing